E-zorgportal.nl

Pagina 
 van 1
ID
1
van
1
van
1
Veilig internetgebruik

Laatste aanpassing: 28-11-2022

De laatste aanpassing is in het rood weergegeven.

 

Beveilig je computer, tablet en smartphone

 

-Zorg dat de geïnstalleerde software (je besturingssysteem en beveiligingsprogramma's als virusscanner en firewall) op de apparatuur die je gebruikt voorzien is van actuele (beveiligings)updates.

-Installeer geen illegale software. Download geen illegale bestanden zoals illegale films en muziekbestanden.

-Beveilig de apparatuur die je gebruikt met een toegangscode. Gebruik bij voorkeur als toegangscode tot je apparatuur en het online zorgportal een wachtwoordzin in combinatie met hoofdletter(s), cijfer(s) en speciale teken(s). Een wachtwoordzin is eenvoudig te onthouden, maar bevat desondanks zéér veel tekens, waardoor deze veel moeilijker te kraken is. Voorbeeld: "Aardappelstampotiseenwintersgerecht(1990)"

-Zorg er voor dat de toegangscode van je apparaat en de toegangscode tot je online zorgportaal niet door onbevoegden kunnen worden gebruikt. Schrijf wachtwoorden niet op en laat niemand meekijken wanneer je inlogt.

-Open nooit bijlages of bestanden in e-mails van een afzender die je niet kent. Scan bijlagen of andere downloads voordat je ze opent altijd met een goede virusscanner, b.v. ESET internet security.

-Denk je dat je computer is geïnfecteerd met een virus? Laat je computer dan z.s.m. nakijken en, als dat nodig is, schonen door een gespecialiseerd bedrijf of je computerleverancier.

-Gebruik op uw computer/smartphone/tablet waarmee je het portaal gebruikt bij voorkeur een VPN verbinding. Er zijn vele aanbieders van betaalde VPN-diensten waar je een abonnement op kunt nemen, maar dat kan ook gewoon gratis zoals bijvoorbeeld met "Proton VPN".

-Niet iedere internetbrowser is even privacyvriendelijk. Gebruik bij voorkeur een privacyvriendelijke browser zoals bijvoorbeeld "Brave browser". On gebruik een Adblocker als bijvoorbeeld "Adguard".

 

Controleer de beveiligde verbinding

 

Controleer altijd als je gebruik gaat maken van portaal het volgende:

 

-Heb je verbinding met een (draadloos) netwerk dat je kent en vertrouwt? Wees altijd voorzichtig met openbare wifispots. Bijvoorbeeld op een terras. Bij voorkeur maak je alleen verbinding met draadloze netwerken die bij voorkeur een WPA-3 beveiliging hanteren.  Nóg beter is om niet draadloos te werken maar op een computer die via een fysieke internetkabel met het internet is verbonden.

-Begint het internetadres met https:// (bevat dus een S)? De "s"staat voor "secure"(= beveiligd). Staat er alleen "http"(zonder "s") dan is de internetverbinding niet beveiligd.

-Staat er een slotje in de browser? 

 

Uploaden van bestanden

 

-Bij voorkeur voer je alle gegevens direct in het e-zorgportaal in, in de tekstvelden. Mocht je tóch een bestaand bestand (b.v. pdf, word, excel etc.) willen uploaden in het e-zorgportal ) dan dien je deze, alvorens je ze uploadt, met een lang wachtwoord (tip: wachtwoordzin) te beveiligen. Gebruik hierbij ook hoofdletter(s), klinker(s) en medeklinker(s), cijfer(s) en speciale teken(s).

 

Veilig uitloggen

 

Ben je klaar met het gebruik van het portaal? Log dan altijd uit.